Bor man lite utanför staden är det väldigt lätt att fastna för den rustika lantliga inredningsstil som förknippas med svunna tiders svenska storgårdar. Det finns ett flertal inredningsbutiker som specialiserar sig på just denna inredningsstil, till exempel ett stort sortiment hos LaLiving som är en svensk nätbutik för inredning och hemtextilier. Den lantliga inredningsstilen kommer från början från Storbritannien, men här i Sverige kan det kännas lite roligare att inspireras av gamla svenska gårdar. Hämta gärna inspiration av gamla tiders bondgårdar, med slitna trämöbler i mörka färger, broderade bonader, torkade blommor och virkade dukar. Motiv som dalahästar och kurbitsblommor och en äkta moraklocka kan bli vackra detaljer. Vill man verkligen satsa på det gamla kan man se om man har något fint arvegods som kan få ett nytt liv i det rustika lantliga huset. Då kan man även hedra en omtyckt släkting genom att fortsätta använda hans eller hennes saker.

Inspireras av historien

I grund och botten handlar en inredningsstil om att göra ett hem av ett hus och skapa en plats som är unik för de boende. Man behöver alltså inte binda sig vid en specifik stil, men är man intresserad av stilar som inspireras av historia kan det vara givande att gå en utbildning om inredning för att få fler idéer. Den nationalromantiska rörelsen är en utmärkt inspiration för svensk lantlig stil. Rörelsen var en reaktion på industrialismen och hyllade naturen och nationen. Skansen och Stockholms Nationalmuseum grundandes under den nationalromantiska rörelsens tid med syfte att ställa ut det som bedömdes vara specifikt för Sverige. Skansen är Sveriges äldsta friluftsmuseum där de visar gamla kulturhistoriska byggnader som flyttats från sina ursprungsplatser till Skansen. Dessa gamla byggnader är utmärkta exempel på vad man kan använda för inspiration till den lantliga stilen. Museibutikerna brukar dessutom sälja konst från kända svenska konstnärer, som Anders Zorn, Carl Larsson och Prins Eugen. En nyare variant av den lantliga stilen kallas shabby chic, men där den lantliga stilen handlar om att ta tillvara och återvinna gamla föremål, handlar shabby chic mer om att åldra en ny möbel så att den ser gammal ut. Stilarna är dock så lika varandra att resultatet ofta blir detsamma.

Inred efter byggnaden

Oavsett viken stil du väljer måste man alltid inreda efter byggnaden. Det går inte att inreda en lägenhet på samma sätt som man inreder ett hus. För att inreda efter byggnaden kan man ta hjälp av ett inredningsprogram för att exempelvis undvika att köpa för stora möbler, eller för att se om den tilltänkta stilen ens passar i byggnaden.