Vardagsrummet och köket är två av de viktigaste rummen i hela hemmet. Ett vardagsrum ska vara inbjudande och ge en härlig känsla. Det ska bjuda in till gemenskap eftersom det är där du ska umgås med vänner och familj. För att vardagsrummet ska bli ett härligt rum som du ska vilja vara i behöver du ha bra möbler. Att hitta en bra tv-möbel som går ihop med soffan och soffbordet är viktigt för helhetskänslan. Det finns många olika möbler att ha tv:n på, så försök att hitta en som uppfyller dina behov. Du kanske vill kunna förvara tv-spel eller annat i möbeln. Det finns både väggmonterade tv-möbler och sådana som står på golvet. Det finns fördelar med båda typerna.

Soffans placering är viktig för helheten

Hur du placerar soffan i tv-rummet har betydelse för hur rummet upplevs, det kommer göra hela skillnaden för rummet. En tumregel är att ställa soffan så att den välkomnar dig in i rummet. Du ska alltså inte ställa soffryggen mot ingången. Att ha något som fångar ens intresse i rummet är en viktig pusselbit. Det kan vara en eldstad eller något som sticker ut, exempelvis en maffig stor tavla eller färgglada kuddar i soffan – det går att skapa blickfång på väldigt många olika sätt. Mattan i vardagsrummet spelar också en stor roll, ett trivsamt vardagsrum kräver en härlig och stor matta. Många gör misstaget att ha en alldeles för liten matta. Tänk på att mattans färger ska matcha den övriga inredningen. En matta kan även fungera som en avgränsare. Du kan antingen möblera på ett sådant sätt att mattan smälter in i inredningen och knappt syns eller att den är i blickfånget.

Mjuka upp rummet med textilier

För att ett rum ska upplevas som härligt behöver det finnas en balans i rummet. Det gäller från sida till sida men också uppifrån och ner. Exempelvis kan det vara bra att ha en golvlampa i en del av rummet om du har en stor taklampa i den andra delen. Tavlor, lampor, speglar och sidobord är bra saker att använda för att få balans. Tänk även på färgerna, att de ska harmonisera med varandra för att ge ett bra intryck. För att få en ombonad känsla är det bra att försöka mjuka upp rummet med kuddar, filtar, gardiner och andra textilier. Textilier är även användbara om du snabbt vill skapa en förändring i rummet. Att ha tillräckligt många ljuskällor har också betydelse. Det behövs ofta fler ljuskällor än du kan tro. Det är bra att ha allt från punktbelysning till mysbelysning. En taklampa, fönsterlampa och en läslampa är en bra bas att utgå ifrån när det kommer till belysning.