Det är inte alltid lätt att veta hur du ska designa din trädgård, speciellt om du har en väldigt stor trädgård. En bra planering är alltid det du bör börja med. Gå en runda runt din trädgård och försök föreställa dig hur du vill att den ska se ut. Mät gärna området för att se hur mycket plats du har att arbeta med. Sedan kan du börja planera. Vill du ha en uteplats? Hur stor ska den vara? Vill du ha många blommor och ska de placeras på en viss plats? När du vet hur du vill att din trädgård ska se ut kan du börja fundera på om detta är möjligt.

Grunderna

Precis som för andra projekt rekommenderas det att du börjar med grunderna. Det kan bli väldigt snyggt om du använder grus i grundarbetet, framförallt om du bestämmer dig för att bygga en altan eller annan uteplats. Det kommer nämligen bli lite lättare om grunden består av grus och betong istället för gräs.

En annan sak du bör göra är att gräva rabatter där du sedan kan plantera blommor och växter. Ett tips är att du planterar vissa av växterna i ett pluggbrätte. Ett pluggbrätte är perfekt om du ska plantera många plantor på ett litet område. De ser till att alla plantorna kan växa i lugn och ro och inte börja ”bråka” med växterna som sitter intill.

Att tänka på angående uteplatsen

När du bygger en uteplats i din trädgård finns det ett antal saker du bör tänka på. När du ska välja möbler är det bra om du väljer sådana som klarar av olika väder. Annars måste du ta in möblerna varje gång du inte använder dem ifall det skulle börja regna. Det finns speciella utemöbler som klarar av regn och vind. Väljer du att placera ut kuddar och liknande får du dock oftast räkna med att dessa inte kommer klara av regn på samma sätt.

Belysning

Precis som för inredning inomhus är belysning väldigt viktig även utomhus. Speciellt när det börjar närma sig hösten och det blir mörkt snabbare. Det finns speciella utelampor som är perfekt att ha vid sin uteplats och ute i trädgården. Om du har en liten gång i din trädgård kan det bli väldigt fint med små lyktor som lyser upp den. Du kan även placera ut små lampor i blomrabatterna så att de lyser upp ett litet område.