Vilka gardiner som du väljer att sätta upp i ett rum gör stor skillnad. Det finns många fina rullgardiner att välja mellan som både är praktiska och snygga. För att sova riktigt gott är det smart att sätta upp mörkläggningsgardiner i sovrummet.

Välj hissgardiner

När du ska välja gardiner är det klokt att inte bara köpa gardiner som du tycker är snygga, utan tänka efter vilken känsla som du vill förmedla i vart och ett av rummen. Gillar du minimalism? Vill du att vardagsrummet ska vara extra mysigt och murrigt eller en ljus plats där solen lätt strålar in? Har du fönster som grannen kan se in genom eller som har en lite tråkig utsikt? Vilka färgtoner och former vill du ska vara tongivande i ett rum? Det är också klokt att tänka igenom sovrummet lite särskilt. Visst är det fint med ljusa gardiner och en slags ”hotellook” med vita våder som mjukt vajar i vinden. Men det viktiga är ju att du ska sova gott. Så även om det inte är lika snyggt eller mysigt med ett par mörkläggningsgardiner som ett par ljusa dito, så är god sömn av mer vikt. Om du ska skaffa kattunge eller om din katt brukar få kattungar är det särskilt smart att ha hissgardiner. Då kan du skydda gardinerna genom att hissa upp dem under den mest lekfulla tiden. Du köper hissgardiner i Åhléns webbshop och får dem snabbt levererade hem.

Inred sovrummet för en god natts sömn

Du ska inreda ditt sovrum för djupa och sköna drömmer. Vare sig du har sömnproblem eller inte är det klokt att inreda för att verkligen kunna sova gott. Köp en säng som du trivs med. Tapetsera gärna väggarna i enfärgade tapeter i lugnande toner. Du kan sätta upp ett par tavlor och prydnadssaker, men dekorera inte sovrummet. Ju mer du har på väggarna, desto mer stimuli är det för hjärnan. Med mörkläggningsgardiner kommer rummet bli mörkt och svalt. Perfekt för en god natts sömn. Har du svårt att få dina 7-8 timmars sömn per natt? Då kan du börja med att dricka mindre kaffe på kvällen och skippa mobilen i sängen. Det sistnämnda kan vara riktigt svårt. Köp några bra fysiska böcker eller tidningar som du lägger på nattduksbordet. Investera i en gammaldags väckarklocka så behöver du inte ha mobilen i sovrummet alls.

Vardagsrummet och köket

Vi tillbringar mycket tid i vardagsrummet. Vilken känsla vill du ha när du sitter i soffan och myser? Om du är osäker på vilka hissgardiner som passar kan du låta gardinerna ta upp samma färg som soffan eller kuddarna. Gardiner i köket ska både vara fina och praktiska. Det som är så bra med hissgardiner är att de både passar dig som gillar minimalism och dig som vill ha en mer rustik känsla i ditt kök.