När du investerat i en villa och ordnat med all inredning och konst, är det viktigt att tänka över hur du ska skydda dina investeringar. Först och främst vill du se till att villan är så säker som möjligt för att brand, inbrott etc. inte ska uppstå till att börja med. Men det går inte att förneka att sådant dessvärre sker, och då kan det kännas tryggt att ha bra försäkringar.

Att se över brandlarm och eventuella inbrottslarm är ett sätt att undvika vissa missöden. Men en bra villaförsäkring kan vara en stor trygghet för dig som bor i villa, för att se till att villan är skyddad vid exempelvis bränder, vattenskador eller skadedjur. Det kan bli dyrt utan en bra villaförsäkring, så det är en bra idé att ordentligt gå igenom vad den täcker.

Skydda villan

En villa är troligtvis den mest kostsamma investering du gör i livet, därför är det klokt att säkerställa att du har ett gott försäkringsskydd om något skulle hända. Du måste givetvis ta hänsyn till vilken premie du har råd med, men ha även i åtanke att det inte alltid är den försäkring med lägst premie som är billigast. Detta då det kan bli dyrt med en försäkring med många undantag och låga ersättningar, men även om den har en väldigt hög självrisk. Du kommer även behöva uppge uppgifter om din villa, såsom storlek och adress för att kunna få prisuppgifter. En villaförsäkring täcker just villan. Det innebär att även när du ordnat en väldigt bra villaförsäkring, så täcker den inte lös inredning och konst. Du behöver därför se över skyddet för dessa på annat sätt, såvida du inte valt en villahemförsäkring som kan kombinera båda delar.

Skydda inredning och konst

Inredning och konst kan du skydda rent fysiskt genom gott underhåll och att tänka över var slitage är vanligt. Till exempel bör du kanske inte hänga solkänslig konst i direkt solljus. Soffan och andra möbler kan du skydda med filtar om du har djur som kan smutsa ner. Du kan även investera i en bra säkerhetsdörr eller larm för att undvika inbrott. Och så var det det där med hemförsäkring, som inte täcker själva villan, men som kan ge ett försäkringsskydd av lösöre såsom inredning och konst i hemmet. Om du har väldigt värdefull konst kan det ibland vara klokt med ytterligare en speciell försäkring just för konstverken.