Den populäraste inredningstrenden har under många år varit att välja vita detaljer, kanske lite grått eller några detaljer i beige. Främst ljusa färger. Men allt eftersom har fler och fler vågat börja använda sig av mer mörka färger.

Anledningen till varför många undviker att inreda i mörka nyanser beror på att det är svårt att få till det på rätt sätt. Det är väldigt lätt att gå för långt när du ska inreda i mörka nyanser. Det kan leda till att ett rum ser mindre ut än vad det är och trångt. På grund av detta kommer därför några tips här nedanför på hur du kan lyckas med en mörkare inredning.

Tips för att lyckas med mörk inredning

  • 1. Undvik att inreda med endast svarta toner. Ett bra tips är att välja andra toner också och försöka hitta en bra balans. Det kan vara mörkbruna färger, marinblått eller terrakotta-detaljer. Använder du endast svart kommer det leda till en alldeles för kraftfull effekt.
  • 2. Det här är inte direkt ett tips utan mer en sak som är bra att känna till. Genom att inreda sovrummet i mörkare färger kommer du många gånger sova mycket bättre. Detsamma gäller om sovrummet är svalt. Men även här är det rekommenderat att du inte endast väljer svarta färger. Måla dock gärna väggarna i en mörk nyans.
  • 3. Mixa gärna med material och färger. För mycket av en viss färg kan få rummet att kännas lite dött. Försök välja två mörkare nyanser och en lite ljusare för att få rätt balans i rummet. Tänk även på att om du målar väggarna mörka kommer rummet att kännas mindre. Så ett tips är att lämna en vägg ljus. Det ger även rummet en unik känsla.
  • 4. Trots att det kan bli för mycket med endast mörka nyanser kan du testa gränserna. Fyll rummet med mörka färger och möbler. Sedan kan du börja ändra på en sak i taget ifall det blev för mörkt. Du kan även testa olika färgkombinationer i ett designprogram på nätet. På så sätt slipper du göra om din inredning ifall det inte skulle bli bra. Det ger dig även en chans att prova olika mörka inredningsstilar ifall du är osäker på om det verkligen är vad du vill ha.
  • 5. Skapa kontraster. Det finns inte endast olika färger att välja mellan utan du kan även välja ifall du vill ha matta eller glansiga väggar. Det viktiga är att hitta rätt balans mellan dessa, om du till exempel väljer ett matt bord och matta väggar kan du bryta av med andra alternativ. Till exempel glansiga detaljer. Du kan även välja ett glasbord istället för att få lite annorlunda detaljer i rummet.