Det har blivit mer och mer populärt att fokusera mer på miljön och att tänka på ett klimatsmart sätt. De personer som verkligen går allt ut när det kommer till miljövänlighet får inte glömma att detta gäller alla olika delar i konsumtionen, till och med inredningen. Miljöaspekten är dessutom någonting som bör sträcka sig från produktionen av produkterna till att själva transporten är miljövänlig/klimatsmart. Det är även viktigt att alla produkter håller flera år samt är möjliga att återvinna.

Återanvänd

Många av oss som har haft ett eget hem under ett antal år har antagligen samlat på oss en del möbler och inredningssaker. Om du inte gjort detta har du säkert släktingar eller vänner som gjort detta. Ett tips är därför att tar en noga titt på saker du redan äger innan du börjar köpa nya möbler. Du kanske kan klä om en soffa? Uppdatera trästolarna med lite färg eller ny sits? Genom att använda saker du redan har tillgängliga kommer detta minska miljöpåverkan.

Second Hand

Skulle du dock behöva köpa någonting för att inreda rekommenderas det att du börjar med att besöka Second Hand-butiker. Många väljer ofta att sälja sina möbler och inredningssaker till sådana platser istället för att kasta bort dem. Var noga när du väljer saker, det finns sådana du inte bör köpa begagnade utan istället nya. Du kan även besöka loppisar och liknande, ett tips är då att du använder dig av tygpåsar istället för plast. Dessa påsar kan du sedan använda flera gånger om och om igen.

Tänk efter

Ifall du bestämmer dig för att köpa nya möbler eller prylar, oavsett om du köper i butik eller på nätet, tänk efter noga. Du bör dubbelkolla vilket material produkterna består av samt hur och var det producerats. När du hittar någonting du är intresserad av att köpa, läsa gärna på allt du kan om produkten, och jämför om du hittar två alternativ som du har svårt att bestämma dig mellan.

Materialen

När det kommer till olika material finns det en hel del du kan välja mellan, det finns furu, björk, ek och flera mörkare träslag. Trämöbler har en tendens att hålla lite längre, i alla fall om du väljer högkvalitativa möbler. Dessa kan du då använda i flera år, och sedan sälja ifall du vill uppdatera din inredning.

Om du vill välja miljövänliga material bör du välja de som är ekologiska naturmaterial, som linne eller bomull. Om du är intresserad av produkter i skinn eller läder bör du först ta reda på hur dessa har färgats och framställts. Ett annat material du kan stöta på är plaster, ofta i polyester-form. Välj då helst återvunnen polyester.

Stressa inte med inredningen

En sista sak är att du inte stressar när du bestämmer dig för att inreda på ett miljövänligt sätt. Ta lite extra tid för att hitta de rätta möblerna och inredningsdetaljerna. Försök att alltid prioritera kvalitet före kvantitet. Tänk även på att inreda för livet, alltså med saker som kommer hålla längre istället för att endast tänka kortsiktigt.